2012. január 30., hétfő

Tiramisù

Tirame sù, vagyis "húzzál fel!" Kétség kívül a legismertebb olasz desszert és aki szereti, nem is kérdezi, honnan kapta a nevét. "Húzzál fel!", vagyis "Deríts jó kedvre!" :)
Ma már szinte mindenhol kapni és a házi változat is nagyon egyszerűen elkészíthető. Tojással, tejszínnel, babapiskótával vagy piskótatésztával, eperrel vagy anélkül, téli, tavaszi diétás - felsorolni sem lehet. Nálunk is hasonló változásokon ment keresztül, mindig Kedvesem igényeihez igazítva, hiszen nálunk ő a fő válogatós, én  pedig imádom a finom tiramisùt, bármilyen változatról is legyen szó. Tehát követve az "így sokkal finomabb, mint a múltkori" vagy "akkor lenne még finomabb,  ha ..." instrukciókat így jutottam el a következő variációhoz - ami  "lehetne még egy kicsit szottyosabb" :)


Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
4 ek barna cukor
6 tojás sárgája
6 ek amaretto likőr (ehelyett én most kávékrémlikőrt használtam, mert amaretto nem volt itthon)
6-8 dl frissen főtt kávé
40 dkg babapiskóta
kakaópor

Érdemes jó minőségű hozzávalókat vásárolni, ugyanis ez a finom Tiramisù egyetlen titka.

A tojások sárgáját és a cukrot kézi mixerrel habosra keverem, míg kifehéredik. Hozzáadom a likőrt és a mascarponét. A babapiskótákat megforgatom a kávéban. (A jó minőségű piskóta könnyen megszívja magát, vigyázzunk, nehogy szétázzon) Egy tálba rétegezem a babapiskótát és a krémet, legtetejére krém kerül, végül megszórom kakaóval. 
Legalább 4-5 órára hűtőbe kell tenni, hogy az ízek összeérjenek, de legjobb egy éjszakára.

Epermisù: ugyanez, csak minden réteg krém tetejére friss epret szórunk. 

És ami másnapra maradt belőle: 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...