Imádom a főzelékféléket. Sajnos ez a Kedvesemről nem mondható el. Összesen kétfélét eszik meg, a babot és vöröslencsét, ráadásul ezt is hosszúideig tartott kikísérletezni. De a végeredményért megérte, aki csak kóstolta, mindenki elkérte a receptjét. Sokkal könnyebb étel, mint a hagyományos lencse, nem kell áztatni sem. Manapság már szinte mindenhol kapható, de legolcsóbban kimérve a piacokon. Míg az előre csomagolt 1500 Ft/kg, a piacon én 780 Ft-ért vásárolom. Érdemes beilleszteni az étrendünkbe, mert nem csak egészséges és magas tápanyagtartalommal bír, de laktató is és egy kis fantáziával változatos ételek készíthetők belőle.
Hozzávalók:
3 dl vöröslencse
3 dl (házi) paradicsomlé (esetleg konzerv paradicsom)
6 dl víz
kolbász (én kb 10 cm-t karikázok fel, de ízlés szerint lehet több, vagy ki is lehet hagyni belőle)
1 fej vöröshagyma
só, bors
2-3 ek tejföl, de enélkül is nagyon finom
A felkarikázott kolbásznak kisütöm a zsírját (ha nagyon száraz, akkor kis olívaolajjal rásegítek), majd üvegesre pirítom rajta az apróra vágott hagymát. Felöntöm paradicsomlével és a vízzel, majd beleszórom a megmosott vöröslencsét is. Kb 20 perc alatt puhára fő a lencse. Ha kész hozzáadom a tejfölt is, sózom, borsozom és még egyet forralok rajta.
Nagyon finom még, ha kolbász helyett füstölt hússal vagy angolszalonnával van elkészítve. Vegetáriánusoknak pedig füstölt ízű maggy vagy knorr kockát ajánlok hozzá. :)
VálaszTörlés