2012. március 23., péntek

Fokhagymás vaj


A fűszervajakat otthon is könnyen elkészíthetjük, felesleges többszörös áron megvenni a boltban. Nekünk a fokhagymás a kedvencünk. Egyik este, amikor a gyerkőkkel voltunk az udvaron, az egyik szomszéd anyukával főzésről beszélgettünk. Ő mondta, hogy amikor húst süt a sütőben, mindig mellé tesz pár fej fokhagymát egészben. Na, ezt természetesen rögtön ki is próbáltam.  Azt nem tudom, hogy jött az ötlet, hogy kikeverjem a vajjal... talán onnan, hogy nagyon szeretjük a fokhagymás pirítóst :) De azóta minden harmadik kenyérsütés alkalmával megy be a foki a tészta mellé. Igen, ilyenkor praktikus, ugyanis 3 fej fokhagyma miatt az ember nem fűti fel a sütőt. Aki szereti a fokhagymát, annak biztos az egyik kedvence lesz :)

Hozzávalók:
10 dkg vaj (nem margarin!), 3 nagy fej fokhagyma, só, bors

A fokhagymát egészben megskalpoljuk, vagyis egy fél centit levágunk a tetejéből. Tepsire tesszük, olíva olajjal meglocsoljuk és a sütőben 200-220 fokon negyed óra alatt megsütjük.
Ha kihűlt, kinyomkodjuk a gerezdeket és alaposan kikeverjük a vajjal, majd sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Én egyébként aprítóval szoktam kikeverni, ez a leggyorsabb és nagyon jól összekeveri.
Formázhatjuk is sütőpapír segítségével.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...