2012. április 8., vasárnap

Sonkás kalács medvehagymával Húsvétra

Húsvét lévén mindenképpen szerettem volna olyasmit készíteni, ami mégiscsak olyan "húsvéti". Nálunk ez azért okoz fejtörést, mert nem igazán ünnepelünk, nem jönnek locsolkodók, hanem inkább pihenésre szánjuk a hosszú hétvégét és hogy együtt legyen a család. Sajnos most az idő betett a kirándulós programunknak...
Tegnap a piacon azért vettem egy kis darab füstölt sonkát is, hátha mégis megkívánnánk. A szokásos sonka, főtt tojás nálunk esélytelen. Első ötletem egy körtés kalács volt, de mivel nem volt itthon már kenyér, ezért kicsit átalakítottam a hozzávalókat, hogy Kedvesem se maradjon vacsora nélkül. Igen, vacsorára készült tegnap és alig maradt reggelire :) Ízlett mindenkinek, remélem nektek is! Kellemes Húsvétot és jó pihenést!

Hozzávalók: 50 dkg BL80-as liszt, 2,5 dl langyos tej, 5 dkg vaj, 3 tk barna cukor, 1 tojás, fél zacskó élesztő, 10 dkg füstölt sonka, 6-8 levél medvehagyma
A sonka és medvehagyma kivételével a gép 1-es fokozatán egyneműsítsük a tésztát. Ezalatt vágjuk fel a sonkát és a medvehagymát vékony csíkokra. Kb 3-4 perc dagasztás után szórjuk a tésztába. Utána még 4-5 percig dagasztom a 2-es fokozaton. Természetesen kézzel is meg lehet dagasztani, sőt a sonkát könnyebb is kézzel belegyúrni. Rugalmas tésztát dagasszunk belőle. Kb másfél óráig kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
Ha megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkára fordítjuk, lazán átgyúrjuk. Hosszúkásra formázzuk, és egy olíva olajjal kikent szögletes kenyérformába tesszük. Így pihentetjük még fél órát.
Mielőtt betesszük sülni, kenjük meg tejjel. 220 fokon süssük 10 percig, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 fokra, még egyszer kenjük meg a tetejét, így süssük készre. Kb 30-35 perc alatt elkészül, de a biztonság kedvéért egy hegyes késsel mindig ellenőrzöm a közepét. Ha már nem ragad rá a tészta, és kívül is szép barnára sült, akkor ki lehet venni. Végül utoljára még egyszer megkenjük tejjel, ettől lesz finom foszlós :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...