2012. június 2., szombat

Mosolygós vajas zsömik

 

Mosolygós a formája miatt is és azért is, mert miután megkóstoltuk a frissen sült zsömiket, mindahányan mosolyogtunk, olyan jól esett :) De csak azoknak ajánlom ezt a zsemlét, akiknek nincs bűntudatuk, ha másodmagukkal megeszik az egész tepsivel. Ugyanis olyan finom lett ez a vajas hajtott csoda - zsemlének a formája miatt lehet túlzás lenne hívni, bár csodának meg elég nagyképű :) -, hogy csak az este 8 óra szabott határt a teljes adag felszámolásának. Ízlett Kedvesemnek, ízlett a gyerekeknek, ízlett nekem is. Másnak meg nem maradt :)
Legközelebb mindenképp kipróbálom töltve is ezt a tésztát, mert frissen sülve kis átmenet a vajas zsemle és a vajas pogácsa között és jól illene a hajtás közé egy szelet sajt, vagy finom sonka. Szerintem még édesen is megállná a helyét, több cukorral és csak egy csipet sóval. Hmm... ehhez jól illene Anyukám fincsi eperlekvárja :)

Hozzávalók: 
kb. 10 db

  • 2,5 dl langyos tej
  • 45 dkg BL55-ös liszt
  • 5+5 dkg puha vaj
  • 2 tk nádcukor
  • 1 tk só
  • fél zacskó élesztő


Tegyük a hozzávalókat vaj nélkül a dagasztógépbe és lassú fokozaton egyneműsítsük. Ekkor tegyünk bele 5 dkg puha vajat és dagasszunk belőle (először lassú, majd gyorsabb fokozaton) sima, kemény tésztát. Kelesszük a kétszeresére.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára és nyújtsuk másfél cm vastagságúra. 10 cm-es pogácsa szaggatóval vágjunk köröket belőle - a maradék tésztát újra összegyúrhatjuk, így nekem pont tíz db lett.

  


Vágjuk be éles késsel a korongokat középen. Majd fordítsuk meg és kenjük meg a másik oldalát olvasztott vajjal.
Ezután hajtsuk félbe, tegyük sütőpapírral bélel tepsire és kelesszük 20-30 percet. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Sütés előtt kenjük meg a zsemlék tetejét is vajjal, tegyük a sütőbe és mérsékeljük a hőfokot 200 fokra. Süssük kb 20 percig, majd rácsra tegyük hűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...