2013. július 5., péntek

Kenyér a dél illatával



Ritkán szoktam magam megdicsérni nyilvánosan, mert ugye mindenkinek más az ízlése, máshogy főz, más ízlik neki. Na de ez a kenyér! Ez valami mennyei! Kedves mindig az mondja, mellettem nem lehet diétázni, mert olyan finom kenyereket sütök. Persze ő elfogult a főztömmel és már jó ideje ezen él :) De azt hiszem, ez a kenyér nagy plénum előtt is megállná a helyét. A héja ropogós, a bélzete puha, az íze magán hordozza a nyár lenyomatát, az illata pedig... ilyennek képzelem dél illatát! Bazsalikom, szárított paradicsom, kevés fokhagyma... hmmmm :))))  Na de elég is a dicshimnuszokból, ha tetszik próbáljátok ki és számoljatok be, nagyon szeretném tudni, hogy másoknak is olyan finom-e, mint nekünk :)



Hozzávalók

  • 530 g BL80-as liszt
  • 250 ml langos víz
  • 50 ml olívaolaj
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk só
  • 5-6 db szárított paradicsom
  • 1 nagy marék fekete olívabogyó
  • 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Az élesztőt kevés langyos vízzel futtassuk fel. 

A bazsalikomot, megpucolt fokhagymát, szárított paradicsomot és az olívaolajat tegyük aprítóba (vagy turmixba) vagy botmixer segítségével krémesítsük. Maradjon azért kicsit darabos, olyasmi állagra törekedjünk, mint a pestonál. (Igazából más arányokkal,  ezekből a hozzávalókból isteni paradicsomos pestot készíthetünk :))) Az olívabogyót én nagyobb darabokra vágtam, először félbe, majd vékony szeletekre.

Az élesztőhöz keverjük hozzá a paradicsomos pestot, majd adjuk hozzá a lisztet, sót és a maradék vizet. Gyúrjunk belőle tésztát, vagy bízzuk ezt a dagasztógépünkre - már ha van. A tészta kicsit ragacsos lesz, de én így szeretem, mert így nedvesebb és finomabbra sül. A formázásnál úgyis kell még hozzá egy kevés liszt. Legvégül az olívabogyót dolgozzuk bele, így nem törik össze.

Kelesszük kétszeresére, ez kb egy-másfél óra.


A formázáshoz a tésztát enyhén lisztezett deszkán kezünkkel lapítsuk el óvatosan kb két ujjnyi vastagra. Gondolatban felezzük meg. Először az egyik oldalán hajtsuk trapéz formára, majd az ellenkező oldalán is. Így egy rombusz formát kapunk majd. Ekkor hajtsuk félbe, és két ujjal csípjük össze a hajtás mentén.



Fordítsuk meg, hogy alulra kerüljön az összecsípett rész és a két tenyerünk segítségével igazítsunk még a kenyér formáján, hogy szép rombusz formát kapjon. Így kelesszük még fél órát, közben pedig melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Negyed órával azelőtt, hogy a sütőbe tennénk a kenyeret, tegyünk egy lábasban 2 dl vizet a sütő aljába, hogy kellőképp párás legyen a sütő levegője. 30-40 perc alatt süssük készre - ki milyen sülten szereti :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...